Opgaver og oplevelser for små og store – 'grydeklart' til mange fag
Spændende historier, masser af faglighed og faktastof, kreativitet, leg og bevægelse. Årets materiale indeholder alt, hvad du skal bruge til et varieret, sjovt og lærerigt forløb om Sierra Leone og om børnenes liv der. Få overblik over fag, forløb og opgaver her.
Læs nedenfor om årets opgaver til
I materialet finder du ”grydeklare” forslag til et spændende grundforløb og til en række faglige opgaver og miniforløb, som du kan supplere undervisningen med. Alt i materialet understøtter Fælles Mål og er tilrettelagt, så både elever i 1.-2. klasse og 3.-5. klasse kan være med.
Alle opgaver er klar til brug, rummer beskrivelse trin-for-trin og lægges som printvenlige opgaveark i hjemmesidens Opgavebank.
Fagligheden er bundet op på kompetencemålene
I lærervejledningen får du et samlet overblik over de kompetencemål, hver opgave tilgodeser. Og i hvert enkelt opgaveark får du en detaljeret oversigt over de målpar, opgaven understøtter, plus et forslag til læringsmål og tegn på læring.
Grundforløb og fagopgaver
De fleste lærere bruger materialet over flere uger i et eller flere fag – eller til fulde, tværfaglige temauger. Men man kan også sagtens nøjes med at plukke enkelte opgaver eller aktiviteter. Fagopgaverne er lavet, så de kan bruges 'fritstående'.
I lærervejledningen får du et forslag til et godt og varieret grundforløb – plus en række opgaver og miniforløb, du kan plukke i og udbygge dit forløb med, som det passer bedst hos jer. Lærervejledningen og læreruniverset på hjemmesiden rummer alt, hvad du skal bruge.
Materialets opgaver er koblet til filmene, til hjemmesiden og til elevbogens fortælling, så der er mening og sammenhæng i stoffet for eleverne.
Opgaverne indeholder et miks af fagfaglige og kreative aktiviteter, bevægelse, klassediskussioner og arbejde med at researche og formidle stof.
Til Dansk:
Daniel Zimakoffs historie 'Fatimas store mål' er afsæt for de danskfaglige opgaver. Eleverne kan bl.a. arbejde med fortællingens karakterer, og de kan genfortælle med billeder fra historien. I et særligt opgaveark er der forslag til gode spørgsmål og samtaletemaer, der knytter sig til historien kapitel for kapitel.
I kan også opføre læseteater i klassen – evt. med stangdukker som I finder skabeloner til i materialet – på baggrund af de tre læs let-eventyr fra Vestafrika, som Daniel Zimakoff har skrevet til elevbogen. Alle figurerne fra de tre eventyr findes i materialet lige til at klippe ud og farvelægge.
Eleverne kan også lave deres egne digitale fotohistorier eller lave en 'Børnenes Egen U-landskalender', som de bagefter kan sende til f.eks. forældrene eller venskabsklassen. Det er en sjov, faglig aktivitet, hvor eleverne går på opdagelse, udvælger, disponerer og præsenterer et stof. Læs mere om web-værktøjerne her.
Den aktivitet kan du på mellemtrinnet udvide med et scenariebaseret miniforløb om kommunikation. Her lærer eleverne i sjove øvelser og helt enkle trin at arbejde med målgrupper, at disponere og at skrive en god overskrift og billedtekst.
På hjemmesiden og i elevbogen kan I arbejde med læsning med forskelligt lix og genre – fagtekster i små bidder, multimodale tekster og skønlitterære tekster, mange af dem med læsestøtte (oplæsning på hjemmesiden og skærmbøger med højtlæsning).
I kan desuden komme helt tæt på hverdagen for tre forskellige sierra leonske børn på den flotte temaside 'Sierra Leones børn'. Børnene er her portrætteret med små film, vennebøger og fotos. Der hører et godt mini-forløb til. Læs mere om Sierra Leones børn her.
Endelig kan eleverne gå på opdagelse i, hvad der er meningen bag årets hjælpeprojekt i Sierra Leone, og hvordan det kommer til at gøre en forskel. Det sker i børnehøjde og gennem små videoklip, billeder og korte tekster – på temasiden om årets projekt. Der hører en opgave til, og det laves af årets organisationer, Dreamtown og FANT. Læs om temasiden her.
Til Natur/teknologi:
Chimpansen er Sierra Leones nationaldyr. Bestanden er desværre faldet drastisk på grund af afskovning – og fordi de er blevet spist. I får opgaver med spændende chimpanse-stof udarbejdet af naturfagskonsulent Ulla Hjøllund Linderoth. I kan arbejde med chimpansers adfærd, kommunikation og levesteder – og med truede dyrearter.
Sierra Leone er rigt på mineraler som jern, platin, zirkon og ikke mindst diamanter og guld. Selvom mineralene i dag udvindes via minedrift, kan man stadig finde folk, der vasker guld ud af jorden ved håndkraft. I år skal eleverne lære mere om guld og diamanter og selv prøve at vaske 'guld'.
I en anden opgave skal I lave jeres egne lukkede økosystem i form af en regnskov i et syltetøjsglas. Det kan holde i årevis med minimal indsats.
Der er også N/T-opgaver til arbejdet med U-landskalenderens to web-værktøjer, hvor eleverne laver flotte digitale fotohistorier og lågekalendere: Disse opgaver fokuserer på menneskers levevilkår i Sierra Leones hovedstad Freetown, i landsbyerne langs Atlanterhavs-kysten og langt ude på landet.
N/T-opgaverne er baseret på 'IBSE-metoden', hvor eleverne både skal reflektere og selv være aktive. De bliver sat ind i en problemstilling, de skal opstille hypoteser og selv undersøge, hvordan de fungerer i praksis. Metoden er motiverende og god til at differentiere undervisningen, f.eks. mellem de mere teoretisk og mere praktisk stærke elever.
Til praktiske og kreative fag:
Billedkunst og Håndværk og Design:
I Billedkunst kan I arbejde med at skabe flotte jungle-malerier og fortælle om landet med foldebøger. I kan også arbejde i et kreativt smykkeværksted, hvor inspirationen er farverne i Sierra Leones flag. I et andet værksted arbejder I med collager, hvor I kan klippe silhuetter af chimpanser og den allestednærværende kabinescooter 'keke’ ud i flere farver og størrelser. Desuden kan I lære at tegne flagermus, som holder til i Freetowns ikoniske bomuldstræ.
Madkundskab:
I Madkundskab eller som del af en festlig afslutning kan eleverne være med til selv at lave nogle nemme og velsmagende, traditionelle retter fra Sierra Leone. Der er opgaveark med opskrifter, som er forenklede og lige til at gå til.
Faglig bevægelse:
Der skal også gives plads til fysisk aktivitet i undervisningen. Derfor finder du en række forslag til lege og bevægelse i Opgavebanken.
Særlige opgaver fra Dreamtown og FANT
De to organisationer, der står bag årets U-landskalenderprojekt, laver nogle spændende opgaver, hvor eleverne oplever nogle af de måder, de arbejder med børn og unge i Sierra Leone. Opgaverne har fokus på lighed, engagement og inklusion – at få alle med på holdet.
Billedkunst – skab en drømmeby:
Dreamtown arbejder bl.a. med at involvere børn og unge i at skabe drømmebyer – altså gøre deres by til et sted, hvor der er mere rart, trygt, sjovt og lærerigt at være for børn og unge. I opgaven bliver eleverne taget med på en forenklet og kreativ udgave af denne proces – hvor de skal finde ønsker og drømme, ideer til løsninger og visualisere dem: Hvordan ser klassens fede drømmeby ud?
Idræt – sport med forhindringer:
Her kan I prøve sjove lege og boldspil. I Sierra Leone efterlod borgerkrigen mange med en manglende arm, ben eller andre handicaps. Derfor er der f.eks. fodboldhold for folk med manglende lemmer. FANT bruger også sport og fælleslege som en central indgangsvinkel til at få børn – særligt piger – til at vokse og få selvtillid og fællesskaber. I opgaven prøver I bl.a. at spille fodbold med ét ben, håndbold med én arm, blinde-håndbold og en række andre sjove aktiviteter!
Brug materialet med eller uden IT:
Hjemmesiden rummer mange muligheder for at eleverne kan arbejde selvstændigt – alene eller i grupper – med research og digitale elevproduktioner. Men undervisningen kan også gennemføres uden IT. Læs f.eks. elevbogen, vis film i klassen og brug de mange opgaveark med faglige og kreative aktiviteter.