Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Elevbogen er fyldt med stof og er et godt centrum i materialet

Årets elevbog er af en af Danmarks mest populære og flittigst udlånte børnebogsforfattere: Daniel Zimakoff. Ud over hovedfortællingen har han skrevet tre læs let-fabler fra Sierra Leone.

Bogen rummer også masser af faktastof og illustrationer. Den er oplagt at bruge som centrum i et forløb, men man kan også bruge materialet uden. Der er lydbøger og læsetræning. 64 sider i stort format.

Elevbogen tager udgangspunkt i kernen af årets rejse og årets projekt – og i sit faktastof giver den samtidig eleverne en fin introduktion til hele Sierra Leone og børnenes dagligdag dèr. Derfor fungerer den rigtigt godt som rød tråd i et forløb.

Den er oplagt at bruge som centrum i et litteraturfagligt danskforløb. Og så er den bare spændende læsning.

Men du kan sagtens bruge materialets opgaver, film, website og andre dele til et forløb uden elevbogen. Mange lærere bruger dog så fortællingerne som intro – eventuelt ved at læse højt eller høre dem som lydbøger, oplæst af forfatteren.

'Fatimas store mål' og tre fabler – af Daniel Zimakoff

Daniel Zimakoff er en af Danmarks mest læste børnebogsforfattere. Han har udgivet en lang række bøger, som mange elever kender fra skolebiblioteket, f.eks. serierne ’FC Mezzi’, ’Team A’, ´De 3 måske 4’ og ’Karl Smart’.

I år handler U-landskalenderens projekt bl.a. om at hjælpe børn i slummen ved at engagere dem gennem fodbold- og håndboldklubber. Og her er Daniel på hjemmebane som ingen anden forfatter!

Dette års historie handler om pigen Fatima, som bor i slumområdet Kroo Bay i Freetown sammen med sine bedsteforældre.

Kroo Bay er ikke noget nemt sted at vokse op for piger. De fleste skal hjælpe familien med at tjene penge, hente vand og mange andre pligter. Det går hårdt ud over skolegangen – og muligheden for at lære ting i samspil med børn og unge.

Sådan er det også for Fatima. Og efter at hendes storebror forsvandt, ligger der et ekstra stort ansvar på hendes skuldre. Særligt fordi bedstefar mangler et ben.

Lige midt i Kroo Bay ligger der en stor plads, som beboerne bruger som fodboldbane. Fatima elsker at spille fodbold, og hun er ret god til det. Men både arbejdet med at sælge banankager – og særligt dét, at hun er pige – gør det umuligt for hende at folde sig ud på banen.

Men en dag opstår der en uventet chance for at spille med – det kræver bare lige, at hun klæder sig ud som en dreng og trodser bedstemors lodrette ordre om at holde sig væk fra banen. Og så tager begivenhederne fart...

Daniel Zimakoffs fortælling bygger på det virkelige liv i en slumby, og den handler om mod, om at forfølge sine drømme og om aldrig at give op.

Til de yngste læsere har Daniel bearbejdet tre korte historier fra Vestafrika.

Lydbøger og læsetræning

Elevbogen kan bruges i danskundervisningen på flere måder. Bogen er på 64 sider, i stort og flot format, med stor skrift, og teksterne har varierende længde og lix. Hovedfortællingen egner sig som selvlæsning for gode læsere i 2. klasse og opefter. De små fabler er skrevet i lavere lix.

På hjemmesiden får svage læsere i klassen læsestøtte. Vi lægger nemlig både hovedfortællingen og fablerne ud til eleverne som onlinebøger med tekst og oplæsning. I kan også høre dem som rene lydbøger – eller bruge bogen til højtlæsning i klassen.

Masser af faktastof i små bidder

Elevbogen rummer masser af godt faktastof om livet og naturen i Sierra Leone. Det er skåret op i små bidder som billedtekster, faktabokse, ordforklaringer og temasider, der knytter an til emner fra fortællingen – og til de emner, som eleverne får foldet fuldt ud på hjemmesiden og i arbejdet med opgaverne.

Bogen er gennem-illustreret med flotte billeder fra Sierra Leone af den danske fotograf Jeppe Gudmundsen-Holmgreen og med sjove, fabulerende illustrationer af tegneren og tegnefilms-instruktøren Dorte Bengtson.

Bestil klassesæt nu

Trykt klassesæt 279 kr.

  • 30 elevbøger
  • 2 lærervejledninger
  • Adgang til app og web

Bestil trykt klassesæt

Bestil gratis PDF-klassesæt

Det får du med et gratis PDF-klassesæt

  • Elevbogen som PDF
  • Lærervejledningen som PDF
  • Adgang til web-univers med alle opgaver, web-værktøjer til elevproduktion, iPad-app, film, lydbøger, læsestøtte og lærermaterialer.

Se elevbogen fra 2022

Sidste års elevbog giver dig et godt indtryk af, hvordan den nye udgave for 2023 er indrettet og fungerer – selv om alt indholdet bliver nyt.

Download elevbogen fra 2022 (pdf)

Se lærervejledning fra 2022

Sidste års lærervejledning giver dig et godt indtryk af, hvordan den nye 2023-udgave vil fungere – selv om indholdet selvfølgelig bliver helt nyt.

Download lærervejledning fra 2022 (pdf)

I kan også samle sportssko ind

I år kan de danske skoler hjælpe med at samle brugte sportssko til børnene i Sierra Leone. Det er DR og årets to organisationer, der arrangerer indsamlingen. Det sker i efteråret, og også en enkelt klasse kan være med.

Læs om indsamlingen her

Del på Facebook