Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Kæmpe skole-indsamling: Giv jeres brugte sportssko videre til børnene i Sierra Leones slum

Kan danske skoler indsamle en container fuld af brugte sportssko?

I efteråret 2023 kan skoler samle brugte sportssko ind og få dem sendt til børn og unge i Sierra Leone, der har brug for dem.

Tilmeldingen er åben fra 15. september – men det er først til mølle!


I de store slum-områder i Freetown er de sjældne sportsbaner et af de eneste fristeder, hvor børn og unge kan mødes for at have det sjovt. Netop derfor er fællesskabet om fodbold og håndbold et af de vigtige omdrejningspunkter i U-landskalenderens hjælpeprojekt for børn i Sierra Leone. Men banerne er stenede og hullede, og sportssko er en kæmpe mangel.

Det problem kan danske skoleklasser nu være med til at løse, så årets projekt kan få en flyvende start!

Tilmelding er 'først til mølle'
– starter 15. september!

En hel container fuld af sportssko kræver, at vi får rigtigt mange klasser med!

Men der bliver ikke plads til alle: Når vi kommer op på 200 deltagende skoler, lukker vi for tilmeldingen. Og måske går det rigtig stærkt.

DR hjælper organisationerne FANT og Dreamtown med indsamlingen. Og de vil være sikre på kun at samle præcis det antal sko ind, der er brug for.

  • Den endelige tilmelding er åbnet på DR’s hjemmeside 15. september.

Meld din skole til sko-indsamlingen hos DR her:

Jeg vil gerne melde os til (du sendes til DR's tilmeldingsside)

Hvis du oplever problemer - eller får spørgsmål eller ændringer til jeres tilmelding, kan du kontakte skoindsamlingen på denne mailadresse: skoindsamling@dr.dk

Sådan foregår skoindsamlingen

200 skoler i hele Danmark være med til at indsamle sportssko til børn i Sierra Leone:

  • Kun fodboldstøvler og alle slags løbe-/sportssko kan bruges. Men alle andre slags sko – sandaler, ballerinaer, støvler osv. – kan vi ikke tage imod.
  • Skoene kan være i alle størrelser, men de skal være i nogenlunde stand – ikke alt for slidte.
  • Skoene skal pakkes i klare plastiksække.
  • I kan kun tilmelde jer at indsamle 1-10 fulde sække. En sækfuld er ca. 20 par sko.
  • Skoene bliver afhentet hos jer på skolen af GLS i uge 49.
  • Eleverne kan bagefter få et diplom som bevis på, at de har været med.

Skoenes videre færd

Når skoene er indsamlet, sørger årets to organisationer, FANT og Dreamtown, for, at skoene pakkes i en container og sendes afsted til Sierra Leone. I Sierra Leone vil FANT og Dreamtowns lokale samarbejdspartnere fordele skoene blandt de forskellige idrætsforeninger i Freetown, så alle skoene havner ude hos de børn, der har brug for dem.

Inspiration til eleverne

I kan få masser af inspiration og sjove aktiviteter til eleverne, der fortæller om baggrunden for sko-indsamlingen. Det får I i årets materiale fra U-landskalenderen.

Derfor er der brug for sportssko i Sierra Leone

I slumkvarteret Kroo Bay i Sierra Leone er hver eneste kvadratcentimeter fyldt op med små skure og smalle stræder – med en enkelt undtagelse. Den eneste åbne plads i miles omkreds er den lokale fodboldbane.

På trods af enorm pladsmangel får den lov at blive, for den er både et vigtigt samlingssted for de voksne og et tiltrængt fristed for de børn og unge, der mødes i den lokale klub for at spille fodbold og håndbold.

Banen er mudret, når det har regnet, og den er støvet, når det er tørt, så gode sko er vigtige at have. Særligt i et land som Sierra Leone, hvor fodboldbanerne er fyldt med knolde og sten, og hvor håndboldbanerne er lavet af cement, fordi de er udendørs.

Men sportssko er svære at skaffe i Sierra Leone og meget dyre. Ofte må børn dele sko og skiftes til at være med til fodbold- og håndboldtræning. Eller spille i sandaler. Derfor sender FANT og Dreamtown en container afsted til Sierra Leone fyldt med brugte sportssko doneret af danske skolebørn.

Del på Facebook