Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Mød årets projekt i børnehøjde

Hvad går pengene fra U-landskalenderen egentlig til i år?

Årets to organisationer har skabt flot indhold til en kort temaside om årets projekt her på hjemmesiden. Her oplever dine elever på få minutter, hvad dette års projekt præcist handler om, og hvordan det vil gøre en forskel.

Bl.a. viser børn i Sierra Leone eleverne rundt i snørklede gader og besøger deres yndlingssteder, mens de fortæller om årets projekter. Og hvad det betyder for deres liv at få lov til at spille fodbold og få en teknisk uddannelse.

Hvad går pengene fra U-landskalenderen til – og hvorfor giver det mening? Det får dine elever svar på i korte, spændende bidder og i børnehøjde.

U-landskalenderen hjælper i år børn og unge i Sierra Leone ­– særligt med fokus på at inkludere piger og unge kvinder i samfundet. Det sker via sport og uddannelse, hvor der bliver skabt trygge, sjove og lærerige steder at mødes.

På temasiden 'Alle på banen' bliver eleverne vist rundt af Adana og Kadiatu.

Hvorfor er det vigtigt at have fokus på piger og kvinder?

I Sierra Leone forventes piger at hjælpe til i hjemmet. Mange kommer ikke i skole eller dropper alt for tidligt ud. Der er stadig en stor ulighed mellem kønnene.

Her kan en fodboldbane eller en skole være sikre fristeder, hvor alle har lov at være med. Både de små og de store børn. Drenge og piger. Det er godt at have trygge steder med voksne, der hjælper en, hvis det er svært. Og fortæller, hvilke muligheder, man har – og hjælper til med at få skolegang og uddannelse, der kan bringe en videre. Det er præcis det, pengene for årets projekt går til.

Hvorfor hjælper årets projekt?

På siden fortæller to unge piger enkelt og i korte videoklip om: Hvorfor er det vigtigt at have et sted, hvor man har det sjovt og trygt med sine venner? Hvorfor er det vigtigt at få en uddannelse? Hvorfor er der nogle, der ikke kommer i skole som børn? Hvordan er det at være barn i Sierra Leone? Hvad drømmer de om i deres liv?

Mød to piger, der har fundet deres fristed

Kadiatu viser rundt på FANT’s fodboldbane og fortæller, hvad det betyder for hende at være en del af aktiviteterne her. Hvad banen betyder for hende. Hvad hendes venner betyder for hende.

Adana tager os med rundt på skolen Youth Dream Center, som støttes af Dreamtown, hvor piger kan få en teknisk uddannelse, så de får bedre muligheder og kan bestemme mere i deres eget liv.

Nemt at arbejde med i klassen – på to måder

Temasiden fortæller med billeder, korte tekster og videoklip. Du kan enten bruge den som en slags præsentation, I udforsker sammen i klassen, eller du kan lade eleverne dykke ned i den interaktive fortælling på egen hånd. Sektionen er målrettet 2.-5. klasse.

U-landskalenderen har gjort en forskel

Børn i mere end 40 lande har igennem årene fået gavn af U-landskalenderens projekter. Men hvad kom der ud af indsatsen?

Læs her om nogle af resultaterne

Mere om Dreamtown

Dreamtown arbejder for at skabe bedre liv for unge i udsatte områder i en række afrikanske storbyer.

Dreamtown begyndte i netop Sierra Leone i 2010 – med særligt fokus på uddannelse til børn, der ikke gik i skole efter borgerkrigen. I dag arbejder vi også i Kenya, Uganda og Zimbabwe.

Sammen med de unge i slummen fokuserer vi på tre vigtige områder. Vi skaber sikre rum, hvor unge kvinder får en uddannelse i et trygt miljø. Vi skaber grønne rum, hvor unge lærer om klimakrisen og skaber sig en indkomst med urban farming. Og vi skaber kreative rum, hvor unge gennem musik og kunst udtrykker sig og får en stemme i samfundet.

Alt sker i direkte partnerskab med de unge selv. Vi fokuserer på at gøre deres drømme om en god by til virkelighed.

De unge arbejder for at skabe bedre byrum, og i Sierra Leone omfatter det bl.a. at skabe adgang til skole for børn i de mest udsatte områder.

Vi arbejder primært med unge græsrødder, men vi inddrager også lokale myndigheder og forsøger at bidrage til, at unge får en stemme og inddrages i beslutningsprocesser, der vedrører deres liv og fremtid.

Mere om FANT

FANT arbejder med at skabe sportsfællesskaber og sportsfaciliteter i byer i Vestafrika. Vi har sport som afsæt for alt videre arbejde. Det har vi, fordi vi elsker sport, fordi sport er et universelt sprog, og fordi sport skaber sunde fællesskaber. FANT startede i Sierra Leone i 2012. I dag arbejder vi også i Ghana og Gambia.

I samarbejde med lokale græsrødder arbejder FANT også med ligestilling, rettigheder, sundhed, demokrati og lokal lovgivning. Sporten giver nemlig også et trygt rum for børnene og de unge, som de ellers ofte mangler helt – et rum for samtaler om tabuer, frygt, fællesskaber, mod og drømme.

Sport, fællesskab og succesoplevelser giver selvværd og får børn og unge til at tro på sig selv. FANT arbejder i høj grad med udsatte grupper – f.eks. børn, piger, unge kvinder og mennesker med et handikap. Vi støtter de stærkeste i at gå forrest som rollemodeller, trænere eller koordinatorer.

På den måde giver indsatsen både de svageste en chance og de stærkeste et ansvar.

FANT’s projekter er altid drevet af lokale kræfter og ildsjæle, som kender områderne og de mennesker, projekterne skal nå ud til. Vi arbejder også med myndighederne i forhold til lovgivning, f.eks. inden for parasport.

Del på Facebook