Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Materialet om Sierra Leone er varieret og nemt – med litteratur, film, opgaver og web-værktøjer

Her får du et samlet overblik over, hvad dette års undervisningsmateriale består af. Alle elementerne er 'grydeklare' og lige til at bygge et spændende og varieret forløb med.

Til ét fag eller til flere. Til en fagperiode eller til fulde temauger. Til 1.-5. klasse.

I år bliver dine elever sendt på en spændende rejse rundt i det lille land Sierra Leone, der ligger i Vestafrika med regnskov og smukke strande lige ud til Atlanterhavet. Et fredeligt land, der har overvundet konflikterne efter en blodig borgerkrig for 20 år siden, men som stadig er et af verdens fattigste. Eleverne møder menneskerne og naturen – og de oplever børnenes dagligdag helt tæt på.

Det består materialet af:

 • Elevbogen i stort format med fortællinger af Daniel Zimakoff, masser af faktastof og flotte illustrationer.
 • Lærervejledningen og lærer-ressourcer her på hjemmesiden.
 • Opgavebanken med masser af gode og niveau-differentierede fagopgaver til 1.-5. klasse.
 • Film, fakta og oplevelser til eleverne på hjemmesiden.
 • Mød Sierra Leones børn, hvor eleverne arbejder med børneportrætter.
 • 2 web-værktøjer og iPad-app, hvor eleverne skal researche og formidle.

Populært blandt eleverne

Der er masser for eleverne at opleve og lære, og du kan roligt regne med engagement i klassen fra start til slut. Det er i hvert fald den melding, vi får fra lærere landet over.

Mange bruger U-landskalenderens materiale i deres klasser år efter år. De fortæller, at eleverne glæder sig til næste gang. Alt indholdet er nemlig nyt hvert år. Både landet, de faglige tematikker, bogen, filmene, billederne og opgaverne er nye. Derfor får eleverne hvert år ny læring og oplevelser. Men samtidig er de fortrolige med de grundlæggende måder at arbejde på.

Idéen bag: Engagement og høj faglighed

Målet med materialet er netop at ramme den balance: At holde en høj faglighed og didaktisk kvalitet – samtidig med at det skal være spændende og engagerende for eleverne. Materialet lægger op til, at de selv skal undersøge, observere, danne hypoteser og formidle stof. Opgaverne understøtter en række kompetencemål i Forenklede Fælles Mål og arbejder i høj grad med Det 21. århundredes kompetencer.

Fleksible forløb – eller enkelt-opgaver

De fleste bruger materialet til et længere tema i et eller flere fag – eller til 1-3 tværfaglige temauger. Det hele er tilrettelagt, så det er nemt at skalere. Men materialet er fuldt fleksibelt, så du kan også sagtens bare plukke enkelte aktiviteter og opgaver. Både hjemmesidens ressourcer og de fleste af fagopgaverne er lavet, så de sagtens kan bruges alene.

Der er en klar rød tråd gennem det hele. Tematikkerne bliver udfoldet både i bogens fortælling, i opgaverne til forskellige fag og klassetrin, i filmene og i hjemmesidens ressourcer og interaktive værktøjer.

Et grundforløb plus moduler med opgaver til hvert fag

Du får et færdigt forslag til et grundforløb, der giver eleverne en god og varieret introduktion til Sierra Leone og til årets vigtigste tematikker. Oven på det kan du så frit kombinere faglige moduler med 'grydeklare' opgaver, så det passer lige til de fag og den tid, din periode skal dække.

Opgaver – brugsklare og med faglige mål

Alle opgaver er beskrevet trin-for-trin og ligger klar som printvenlige opgaveark her i lærersidens Opgavebank.

Alle opgaver indeholder aktiviteter, der er differentieret efter klassetrin. Og hver opgave viser de kompetencer og målpar, den understøtter til hvert klassetrin. Du får også forslag til læringsmål og tegn på læring. Bagerst i lærervejledningen finder du også et skema med overblik over alle de kompetencemål, materialet som helhed understøtter – og hvilke opgaver, der særligt gør det.

Klik for at bladre i elevbogen

Elevbogen af Daniel Zimakoff

Elevbogen er materialets tematiske omdrejningspunkt. Du sagtens godt bruge de andre dele af materialet uden elevbogen, men den er rigtigt god som rød tråd eller som intro til et forløb – og den er oplagt til et litteraturfagligt danskforløb. Den skaber også identifikation for eleverne. I kan evt. høre den som lydbog.

Bogen rummer flere fortællinger:

 • Hoved-fortællingen 'Fatimas store mål'.
 • Tre små, sove historier fra Vestafrika, som Daniel Zimakoff fortæller i lav lix.

Resumé af 'Fatimas store mål': Fatima bor i slumområdet Kroo Bay i Freetown sammen med sine bedsteforældre. Det er ikke noget nemt sted at vokse op for piger. De fleste skal hjælpe familien med at tjene penge, hente vand og mange andre pligter. Det går hårdt ud over skolegangen – og muligheden for at lære ting i samspil med børn og unge. Sådan er det også for Fatima. Og efter at hendes storebror forsvandt, ligger der et ekstra stort ansvar på hendes skuldre. Særligt fordi bedstefar mangler et ben.

Midt i Kroo Bay ligger der en stor plads, som beboerne bruger som fodboldbane. Fatima elsker at spille fodbold, og hun er ret god til det. Men både arbejdet med at sælge banankager – og særligt dét, at hun er pige – gør det umuligt for hende at folde sig ud på banen. Men en dag opstår der en uventet chance for at spille med – det kræver bare lige, at hun klæder sig ud som en dreng og trodser bedstemors lodrette ordre om at holde sig væk fra banen. Og så tager begivenhederne fart...

Daniel Zimakoffs fortælling bygger på det virkelige liv i en slumby, og den handler om mod, om at forfølge sine drømme og om aldrig at give op.

Bogen er på 64 sider med stor skrift. Teksterne har varierende længde og lix. På hjemmesidens 'Opdag Sierra Leone' ligger fortællingerne også som skærmbøger. Her kan eleverne læsetræne ved at se teksten side for side – og få den læst højt.

Desuden rummer elevbogen masser af faktastof i form af billedtekster, bokse og temasider, som kan bruges i arbejdet med opgaver.

Hjemmeside og iPad-app: Læring, sjov og materialer

Opdag Sierra Leone:

Denne sektion kan eleverne bruge som introduktion, som ekstra research eller bare som underholdning. Her høster de på en sjov måde en masse indtryk om landet på egen hånd – gennem film, billedserier, quizzer, infografik og små faktabøger.

Ramasjang og Ultra:Her kan I se to forskellige DR-serier fra Sierra Leone. Dels den sjove fiktions-serie 'Jagten på regnbuens magi' fra Ramasjang, hvor Motor Mille og Hr. Skæg må rejse helt til Sierra Leone for at redde regnbuen fra en meget stædig træ-ånd. Dels tre afsnit af den populære Ultra-serie 'En for holdet', hvor AK og Jass får ny inspiration til gadefodbold fra nogle spillere i Sierra Leone, der kan lidt af hvert. Lad eleverne se filmene selv eller vis dem i klassen i timerne eller spisepauserne.

Sierra Leones børn:

Her får dine elever mulighed for at lære tre børn fra tre forskellige steder i Sierra Leone nærmere at kende. De kan gå på opdagelse i en vennebog, et tidshjul over en almindelig dag, fotos og små tekster plus en hel stribe korte film om hvert af de tre børn. På den måde kommer de helt tæt på hverdagen.

Alle på banen:

Ny temaside, hvor eleverne kommer tæt på, hvad der egentlig er meningen med årets hjælpeprojekt – og hvordan det kan gøre gavn for børn og unge i Sierra Leone. De oplever det i børnehøjde gennem en kort fortælling i små tekster og filmklip.

Fotohistorier:

Komplet web-værktøj, hvor eleverne kan researche og formidle deres viden i fotohistorier med billeder, tekst og lyd ud fra opgaveemner til dansk og N/T. Læs mere her.

Lav kalender:

Komplet web-værktøj, hvor eleverne kan skabe en flot, virtuel lågekalender, der sendes til en målgruppe, I selv vælger – f.eks. forældrene eller en venskabsklasse. De researcher og formidler deres viden bag lågerne med billeder, billedtekster og overskrifter. Læs mere her.

Klik for at bladre i lærervejledningen

Lærervejledningen – komplet og overskuelig

Lærervejledningen er i stort format på 56 sider. Du kan læse den som PDF her på siden eller få den som trykt bog med klassesættet.

Den giver et hurtigt og praktisk overblik, så du er rustet til at tilrettelægge et spændende undervisningsforløb. Den er opbygget overskueligt som en håndbog, så du kun behøver at læse lige de emner, der er mest relevante for dig. Den rummer bl.a.:

 • Stor faktasektion, der giver dig bred baggrundsviden om Sierra Leone, så du kan svare på alskens elevspørgsmål. De mange fotos i faktasektionen ligger også klar i Billedbanken, hvis du vil vise dem på storskærmen, mens du fortæller.
 • Forslag til undervisningsforløb – med ideer til, hvordan du kan kombinere opgaver og aktiviteter til dit fag og behov.
 • Nem vejledning til web-værktøjerne til fotohistorier og Børnenes Egen U-landskalender. De er selvforklarende for eleverne, men her får du lidt ekstra tips og overblik.
 • Overblik over alle kompetencemål, der tilgodeses i hvert fag og klassetrin – og hvilke opgaver, der understøtter dem.

Lærer-universet her på hjemmesiden

Det er her, du er nu, og det rummer alle materialer:

 • Opgavebanken med alle opgaverne som opgaveark, klar til at printe ud.
 • Filmbanken med alle materialets film samlet – lige til at afspille på klassens storskærm.
 • Billedbanken med fotos fra lærervejledningen, elevbogen og alle hjemmesidens billedserier. De er ment som et ekstra værktøj, hvis du vil vise billeder for klassen eller selv vil lave særlige aktiviteter.
 • Links til endnu mere viden.

Fagkonsulent
Jeppe Bundsgaard:

Dette undervisningsmateriale er et godt eksempel på, hvordan inddragelse af et opgave-univers på computeren kan give eleverne en mere indlevende oplevelse og samtidig støtte fagligt relevante aktiviteter. Eleverne kommer i kraft af elevbogens levende og gennemillustrerede fortælling og dens faktuelle tekster med helt ud i en meget anderledes hverdag og får lejlighed til at opleve, at ikke alle børn lever et liv, som de selv gør.

De tilknyttede forløb støtter læreren og eleverne i at arbejde fagligt kvalificeret med de berørte emner. De tre forløb er tilrettelagt efter inspiration fra Teaching-Learning Cycle og inquiry based science education, så børnene skiftevis arbejder analytisk og produktivt og herigennem udvikler et fagsprog til at tale om det, de arbejder med i materialet.

Fatimas store mål

Årets elevbog er skrevet af Daniel Zimakoff

Kig i bogen

Download elevbogen

Har du problemer?

Problemer med din bestilling af trykte bøger eller betaling:
Kontakt vores web-boghandel

Tlf.: 43 22 73 00
distribution@rosendahls.dk

Andre spørgsmål:
FAQ og kontaktoplysninger

Bestil klassesæt nu

Trykt klassesæt 400 kr

 • 30 elevbøger
 • 2 lærervejledninger
 • Adgang til app og web

Læs mere og bestil

Få nyhedsbrevet - og ekstra muligheder

Nyhedsbrevet til lærere giver dig tilbud om materialer og muligheder fra U-landskalenderen, DR og Danida. Kommer 3-4 gange årligt.

Tilmeld dig til nyhedsbrevet

Fælles Mål – og læringsmål

Eleverne får solidt fagfagligt indhold i al den tid, I arbejder med Børnenes U-landskalender.

 • Hver opgave viser, hvilke kompetencer og målpar, den særligt understøtter.
 • Hver opgave har forslag til læringsmål og tegn på læring.
 • Bagerst i lærervejledningen får du oversigt over alle fag og kompetencemål – og hvilke opgaver, de gælder.
 • Find opgaverne i Opgavebanken.

Sådan ser en digital lågekalender ud, når den er færdig

Her kan du se et eksempel på en helt færdig kalender, der er lavet med web-værktøjet til Børnenes Egen U-landskalender. Sådan ser resultatet ud for forældrene eller venskabsklassen, der modtager den.

Kalenderen er nem at lave og rummer masser af faglighed.

https://ulink.dk/1dwnecn

Andre lande

Børnenes U-landskalender har i mange år lavet undervisningsmateriale til indskoling og mellemtrin om forskellige lande. For Myanmar, Zambia, Nepal, Tanzania, Burkina Faso, Jordan, Bangladesh, Etiopien, Kenya og Tunesien ligger der et komplet materiale omtrent som dette års materiale klar til brug her.

Tidligere års materiale

Del på Facebook