Gå til hovedindholdet Gå til undermenuen

Filmbank

Her finder du alle de film, som er en del af Børnenes U-landskalender 2023 om Sierra Leone. Så har du dem som lærer samlet og klar til afspilning ét sted. Der er både underholdende fiktion fra DR og masser af små dokumentariske film fra Danida og årets NGO'er.

Vælg en filmrække:

Årets musikvideo Tutorials Introduktion til Sierra Leone – film fra Danida DR Ramasjang: Jagten på regnbuens magi DR Ultra: En for holdet Film fra 'Sierra Leones børn' (børneportrætterne) Årets projekt for børn Video til opgaver

Årets musikvideo

Musikvideo: Jagten på regnbuens magi (02:02)

Find læringsmateriale til serien på dr.dk/lær

Tutorials

Her får du og eleverne en kort introduktion til at arbejde med de to web-værktøjer – for de fleste elever er dette nok til, at de selv kan gå i gang. Du kan som lærer få en nærmere gennemgang og gode tips i menuen til venstre under ’Fotohistorier’ og ’Børnenes egen kalender’.

Sådan laver I jeres egen foto-historie (03:56)

Tutorial, der viser, hvordan eleverne laver deres egne fotohistorier.

Sådan laver I jeres egen digitale u-landskalender (06:34)

Tutorial, der viser, hvordan eleverne laver deres egen digitale u-landskalender.

Introduktion til Sierra Leone – film fra Danida

Velkommen til Sierra Leone (11:36)

Filmen giver eleverne en god fornemmelse af, hvordan livet leves forskellige steder i Sierra Leone. Og vi besøger alle de vigtigste steder, I kommer i berøring med i hele årets materiale. God til at indlede hele forløbet med.

Freetown, fodbold og flagermus (04:12)

Besøg Sierra Leones travle hovedstad med markeder, trafik og masser af aktivitet på stranden og på sportspladsen.

Slumbyerne i Freetown (06:44)

I denne film får eleverne et unikt indblik i, hvordan folk lever i Freetowns to meget forskellige slumområder – hvor årets bog også foregår: Kroo Bay og Dwarzark.

Livet ved kysten (05:45)

Tag ud med fiskerne i det travle fiskerleje, og besøg børnene i landsbyen Bureh ved de hvide strande langs Sierra Leones kyst.

Ud på landet (04:29)

Rejs med til den centrale del af Sierra Leone, kom med i skole, grav guld og oplev chimpanserne.

Daniel Zimakoff om ’Fatimas store mål’ (04:00)

Forfatteren fortæller om sit møde med Sierra Leone og om årets bog ’Fatimas store mål’

Hvad hedder tingene på temne? (01:33)

Et af stammesprogene i Sierra Leone hedder temne. Hør, hvad forskellige ting hedder på temne.

Tæl til 10 på krio (01:11)

Lær at tælle til 10 på krio. Det lyder lidt som engelsk, men staves anderledes.

DR Ramasjang: Jagten på regnbuens magi

Episode 1: Nogen stjæler regnbuen! (13:16)

Hr. Skæg er på en dejlig badeferie i Sierra Leone, da han pludselig bliver hevet ud af feriestemningen. Motor Mille ringer nemlig og fortæller, at den er helt gal med regnbuen, og børnene i Danmark er blevet helt grå og triste! Motor Mille og Hr. Skæg må derfor endnu en gang på en stor opgave om at redde regnbuen, før det er for sent.

Episode 2: Ånden i træet (09:24)

Hr. Skæg kommer ind i det mystiske træ, hvor han finder regnbuekrukken. Hr. Skæg forsøger at tage krukken med sig, men pludselig forskrækkes han af en mystisk stemme! Imens er Mille taget til lufthavnen for at komme hurtigst muligt ned til Hr. Skæg i Sierra Leone. Desværre er manden i lufthavnen lidt besværlig, og Mille må overbevise ham om, at hun altså skal med et fly i en fart!

Episode 3: Den farlige ø (12:26)

Hr. Skæg er blevet sendt på en mission af den mystiske ånd. Han skal nemlig skaffe Krabbeøje-bønner, som kun vokser ude på en farlig ø. Hr. Skæg drager derfor afsted i en lille båd over det store hav. Han kommer endelig sikkert i land på øen, men han er ikke helt alene. Noget farefuldt truer nemlig lige om hjørnet!

Episode 4: En svær mission! (10:09)

Hr. Skæg er på besøg hjemme hos pigen Fatmata. Hr. Skæg vil gerne låne hendes sko, fordi ånden har krævet at få små sko i bytte for regnbuekrukken. Men Fatmata har ikke mange sko, og derfor kan Hr. Skæg ikke tage hendes. Fatmata finder dog en anden måde at hjælpe Hr. Skæg på. Mille er nu også kommet til Sierra Leone og møder endelig Hr. Skæg igen! Lykken varer dog kort, da de to venner snart bliver væk fra hinanden.

Episode 5: Magien er væk (11:33)

Motor Mille og Hr. Skæg forsøger stadig at finde små sko til den stædige ånd i træet. Men sko koster penge, og hvad gør man, hvis man ikke har nogen penge? Mille og Hr. Skæg må finde en løsning, så de kan betale for små sko til ånden og få regnbuekrukken tilbage. Spørgsmålet er dog: Vil ånden denne gang holde sit løfte og aflevere krukken tilbage?

Episode 6: Ender alt galt? (10:11)

Ånden i træet er stadig stædig og umulig. Mille og Hr. Skæg må derfor finde deres allerbedste overtalelsesevner frem for at få regnbuekrukken tilbage, men heldigvis er de ikke alene. Der er nemlig en masse seje børn i Sierra Leone, som også gerne vil hjælpe med at redde regnbuen og dermed få al fantasien, legen og magien tilbage.

DR Ultra: En for holdet

En af de mest populære TV-serier på DR Ultra – om de drenge og piger, der spiller gadefodbold i klubben FC Streetworld. To af dem (AK og Jasseminho) rejser nu til Sierra Leones hovedstad Freetown for at dyste mod et lokalt hold i gadefodbold. Det fører meget med sig!

Episode 1: Sierra Leone vs. Streetworld (11:36)

AK og Jass er rejst til Sierra Leone for at dyste mod et lokalt hold, men modstanderholdet viser sig at besidde nærmest overnaturlige evner. Det leder AK og Jass på sporet af en mystisk trick-guru.

Episode 2: Billetter vs. Baner (14:08)

Dollar og Victor får endelig deres billetter til Baller of the Universe, men de sætter dem på højkant i håbet om at vinde Street World tilbage fra den nykronede ejer: Phillippe von Düsseldorf. I Sierra Leone er AK og Jass på bootcamp…

Episode 3: Pant vs. Panna (12:47)

Jass og AK vender hjem fra Sierra Leone til Danmark med et hemmeligt trick i bagagen, men de er knap landet, da de modtager en dårlig nyhed fra Victor og Dollar.

Film fra 'Sierra Leones børn' (børneportrætterne)

Her lærer I tre børn godt at kende. De bor forskellige steder i Sierra Leone, og de fortæller om deres hverdag og deres drømme. Filmene ligger også inde i hjemmesidens tema ’Sierra Leones børn’ som en del af årets tre børneportrætter. Læs også mere om temaet i menuen til venstre. Filmene og børneportrætterne er lavet til Børnenes U-landskalender af årets to organisationer, Dreamtown og FANT.

Michelle går i skole (01:37)

Der er ikke nogen skole der, hvor Michelle bor. Derfor kan hun ikke gå i almindelig skole. Men to gange om ugen går hun i en eftermiddags-skole i forsamlingshuset sammen med sine venner. Her lærer de at regne, skrive og tale engelsk.

Michelle leger med sine venner (02:04)

Mød Michelle, når hun leger med sine venner i deres lille hus i New Town – et slumområde i Freetown. Måske kan I kende noget af det legetøj, Michelle leger med.

Michelle gør rent i huset (01:47)

Michelle bor med sin familie i et lille hus. Hun viser, hvordan hun hjælper sin mor med at holde orden, og hvordan de gør klar til alle at sove om natten i husets eneste rum.

Michelle tager en tur til floden (01:47)

Michelle viser rundt i området, hvor hun bor. Tæt på hendes hus er der en lille flod. Meget affald fra området ender her. Hvad kan Michelle fortælle om det?

Osman viser sit hjem (03:40)

Osman viser sit hjem i landsbyen Bureh, hvor han bor med sin mor, sin søster, sin bror og brorens kone. Han viser, hvor han og hans bror har deres surfboards.

Osman henter vand ved floden (01:55)

Næsten ingen har en vandhane i hjemme i deres eget hus i Sierra Leone. Osman viser de to kilometer, han hver dag går til floden for at hente vand. Vandet bruger han og hans familie til at lave mad, vaske tøj og gøre rent.

Osman på surfboardet (01:54)

Osman bor næsten på stranden i landsbyen Bureh. Mange børn og unge i Bureh surfer, når bølgerne er gode. Mød børnene, når de leger i vandet. Osman føler sig fri, når han er på vandet på sit board.

Osman spiller fodbold med sine venner (02:05)

I Sierra Leone spiller næsten alle fodbold. De fleste synes, at fodbold bare er spændende. Følg med, når Osman spiller med sine venner mellem palmerne i den lille landsby Bureh.

Osman går i skole (02:01)

Osman kommer i skole med motorcykeltaxa, og her følger I med på vejen. Osman går i en officiel skole, og der er eksamen. I de skoler skal man også have skoleuniform på.

Osman vasker sit tøj i floden (01:51)

Osman viser, hvordan han vasker sit tøj i floden. De fleste i Sierra Leone vasker tøj i hånden, og i Bureh går man til floden for at gøre det.

Osman går i kirke (01:47)

I Sierra Leone er der både kristne og muslimer. Osman er kristen og går i kirke næsten hver søndag. Her både synger og danser man, og alle er klædt på i deres fineste tøj.

Zainab viser sit hjem (03:13)

Se, hvordan Zainab bor med sin familie. Her bor folk virkelig tæt, og der er altid en masse mennesker, kyllinger, høns og hunde. De har hverken vand eller el i Zainabs hus.

Zainab hjælper til derhjemme (01:41)

Mød Zainab og kom med, når hun hver dag hjælper sin familie med at vaske tøj, hente vand, gøre rent og lave mad.

Zainab går i skole (02:05)

Kom med Zainab i skole og se hende og vennerne i deres skoleuniform. Hør også om, hvordan det er at gå i skole i Sierra Leone.

Zainab går til fodboldtræning (01:41)

Ikke alle piger i Sierra Leone får lov til at spille fodbold. Men det gør Zainab. Her kommer I med til træning og ser Zainab samen med vennerne. I Sierra Leone er fodbold den mest populære sport i landet.

Årets projekt for børn

Her finder du alle de små film, der ligger inde på hjemmesidens temaside, hvor eleverne kan opleve, hvad årets hjælpeprojekt går ud på – og hvordan det kommer til at gøre en forskel for børn og unge i Sierra Leone.

Adana og Kadiatu inviterer dig ind i deres hjem (01:33)

Hvad Youth Dream Center betyder for Adana (01:37)

Hvordan fodbold ændrede Kadiatus liv (01:37)

Drøm om fremtiden sammen med Kadiatu og Adana (01:51)

Video til opgaver

Chimpanserne i Tacaguma (02:28)

Klip med chimpanser fra Tacaguma-reservatet. Kan bruges til opgave 17.

Lav en simpel foldebog (00:44)

Kort instruktionsvideo i at lave en foldebog. Kan bruges til opgave 17.

En rundtur i Kroo Bay (09:27)

Oplev de smalle gader i slumområdet Kroo Bay. Skal bruges til opgave 26.

Del på Facebook